0879 580 864

Родопи-там, където времето е спряло!

Принтирай
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Транспорт
Автобус
Дати на отпътуване
30.09.2022 г.,   21.10.2022 г.
РЕЗЕРВИРАЙ
Цена от
175 лв.
Програма
ПЪРВИ ДЕН
Варна- В.Търново –Перущица- крепостта ПЕРИСТЕРА -Батак - язовир Батак - - Велинград

Отпътуване от Варна около 05.00 ч .
Отпътуване от Шумен от паркинга на Била на бул.Цар Симеон Около 06:00ч.
Отпътуване от Търговище от ОМВ на кръговото по пътя за Велико Търново около 06:45ч.
Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг около 08:00ч.

Отпътуваме в посока Перущица. Перущица е богата на исторически паметници и находки. Най-старите свидетелства за населението по тези земи датират от VI век преди новата ера. Един от най-ценните исторически паметници в района е Червената църква, която е построена около V - VI век от новата ера. Перущица пази и до днес паметта на героите, отдали живота си в националноосвободителното движение. Априлското въстание оставя значителен отпечатък за историята на града. Освен недвижимите паметници, доказателство за героизма на местните хора от революционната 1876 година, са запазените експонати и лични вещи от онова време.Ще разгледаме Червената църква“ Света Богородица“.Ранно християнска църква датираща от IV-VI век.Църквата впечатлява със стенописите си , а това което я прави уникална е фактът , че първоначално олтарът и е бил ориентиран на север.Ще разгледаме и църквата „ СВ.Архангел Михаил“ построена между 1847-1849 г.и е била последното убежище на въстаналите жители на Перущицана по време на Априлското въстание.

Отпътуване за град Пещера. Посещение на крепостта Перистера, издигаща се на хълма Света Петка. На мястото в древността е имало тракийско светилище и римска отбранителна кула. Крепостта на гълъба, както е наричана още, впечатлява с многобройните археологически находки,сред които златни и бронзови монети от VI в. Извършеният проект по реставрация и консервация връща блясъка на крепостта и тя вече е кандидат за „Чудесата на България“.

Разглеждане на крепостта и се отравяме към Батак, един от 100-те национални туристически обекта. Посещение на емблематичния за града Исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Разглеждане на църквата „Св. Неделя”, масивна сграда от камък с много здрави врати, изградена през 1813г. Сградата е останала непокътната до ден днешен и е превърната в музей. И днес дръвникът, костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни.Спирка до язовир Батак за снимки .

Настаняване в хотел в района на Батак.Нощувка.

ВТОРИ ДЕН
Батак– Ковачевица-Лещен-Хаджидимовски манастир – Гоце Делчев

Закуска.Отпътуване за Ковачевица. Лещен и Ковачевица се наричат Съкровищниците на Родопите. Ковачевица се издига на 1000 метра надморска височина в Западните Родопи.
Историята на планинското селце е наистина впечатляваща. Живот по тези земи има още от древността. Находки от надгробната могила в местността Рударя от късния период на желязната епоха и тракийското светилище от I хил. пр. Хр. в местността Козия камък са само малка част от свидетелствата за богатото историческо минало. Северно от Ковачевица, в местността „Св. Константин“, са открити едни от най-ценните национални находки от края на IV и началото на III век пр. Хр. – бронзовият шлем и бронзовата ризница. Ключово значение за развитието на Ковачевица изиграва фактът, че тук никога не е имало турска администрация и населението е живеело относително спокойно по времето на османската власт. Именно това позволява на много будни местни хора да изградят облика на селото, така че то да се превърне в просветен и религиозен център. В селото са снимани много от българските филми, сред които "Мера според мера" и "Мъжки времена".
Един от символите на Ковачевица е църквата „Св. Никола“ – най-ценният паметник на духовността в целия район.И още много много история ще ви разкрием!Само елате с нас ! Свободно време и отпътуване към Лещен.Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 година и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове. Според исторически сведения от края на XIX и началото на XX век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза.
Отпътуване за Хаджидимовският манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец“- красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места. С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир. Манастирът е монолитен и красив, отвън прилича по-скоро на дворец или крепост отколкото на манастир.Влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти. Разглеждане и отпътуване за Гоце Делчев .Настаняване в хотел.Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН
Гоце Делчев – Добърско и Църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат” -Варна

Закуска. Отпътуване за Добърско и Църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”, историята на която е обгърната в митове, легенди и загадки…Църквата е построена през 1614 година и представлява малка трикорабна базилика, която на пръв поглед не се отличава с нищо от всички останали църкви, които са строени по време на Османското иго. Храмът е вкопан в земята според изискванията на поробителите, няма камбанария, няма дори прозорци, а само малки процепи.С това обаче приликата с храмовете строени по онова време свършват. Едва пристъпили прага на църквата ще останете удивени от уникалните стенописи, с които е изографисан всеки сантиметър. На толкова малко пространство стенописите и иконите са повече 400, а някой от светците са изографисани по начин, по който никъде другаде не може да се види. Това, което я прави толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката.Свободно време.Отпътуване за съответния град.Пристигане късно вечерта.

 

Забележка:

• Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите. • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.

• • Входните такси за туристическите обекти са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и са АКТУАЛНИ към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

• Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца .Програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти !!!!! Необходими документи: валиден документ за самоличност

Начин на плащане:

Внасяне на 50 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

Цени
Дата Двойна стая Двама възрастни и дете (2-11.99) на допълнително легло
10.06.2022 175 лв. 155 лв.
15.07.2022 175 лв. 155 лв.
26.08.2022 175 лв. 155 лв.
30.09.2022 175 лв. 155 лв.
21.10.2022 175 лв. 155 лв.

Допълнителна информация
Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

• Транспорт с лицензиран автобус

• Медицинска застраховка за лица до 65 год.

• Екскурзоводско обслужване по маршрута

• 2 нощувки със закуски в хотели 3*
/ 1 нощувка в района на Батак ; 1 нощувка в Гоце Делчев или района/

• Посещение и разглеждане на Перущица и Червената църква

• Посещение на гр.Батак и яз.Батак

· Посещение на крепостта Перистера край Пещера

· Посещение на Ковачевица и Лещен

· Посещение на Хаджидимовски манастир

· Посещение на Добърско и църквата с ракетата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”

Цената не включва:

• Раходи от личен характер

• Входни такси за посещаваните обекти

• Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период

      • Отпътуване от град Добрич при мин.2 човека – доплащане 18 лв на човек в двете посоки
      • Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 13 лв на човек в двете посоки


Ориентировъчни Входни такси за посещаваните обекти :

• Крепост Перистера – 4 лв възрастни / деца,пенсионери,студенти – 2 лв

· Исторически музей в Батак – 4 лв възрастни /Историческият музей в Батак обхваща централната сграда на музея, църквата костница “Св. Неделя”, Шаровата къща и Балиновата къща./