0879 580 864

Сибиу– Сигишоара – Солна мина Турда – замъка Корвин в Хунедоара –Алба Юлия- манастира в Куртя ди Арджеш

Принтирай
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Транспорт
Автобус
Дати на отпътуване
14.10.2022 г.,   09.12.2022 г.
РЕЗЕРВИРАЙ
Цена от
235 лв.
Програма
ПЪРВИ ДЕН
Варна – Букурещ – Сигишоара- Сибиу

Отпътуване от Варна от ул.Антим I около 03:00 ч. Отпътуване от Шумен около 04:00 ч.от паркинга на БИЛА на бул.Цар Симеон / Отпътуване от Разград около 05:00 ч. От Петрол на пътя за Русе / при записани мин.10 човека от Лукойл до Автогара/ Отпътуване от Русе около 06:00 ч. От паркинга на ЖП гара.

Преминаване на на българо – румънската граница през Дунав мост. Транзитно преминаване през Букурещ.Наричат Букурещ „най-добре пазената тайна на Европа”. Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от хайдутина Букур, чието име означава „радост”. Ресторанти, барове, художествени галерии и музеи изникват на всеки ъгъл. И до днес “малкият Париж” е една от бързо развиващите се дестинации в Европа и винаги ще има с какво да ви изненада. Транзитно преминаване през града в посока Сигишоара.
Пристигане около обяд. Крепостта Сигишоара прилича на декор на рицарски филми и е една от малкото обитаеми крепости в Европа, включена в списъка ЮНЕСКО. На територията на крепостта се разглеждат Часовниковата кула с височина 64 м, родната къща на Влад Цепеш Дракула, Флорентинската къща, Покритата стълба от 1642 г., която води към Немското гробище и Църквата на хълма, построена в готически стил с уникална подземна крипта.
След пешеходната разходка из Крепостта ще имате свободно време за самостоятелно разглеждане,за да се потопите в невероятната средновековна атмосфера на крепостта, да пиете кафе или да обядвате. Следобед отпътуване за Сибиу. Град изпълнен с история, романтика и красота в сърцето на Румъния. От историческа гледна точка Сибиу е бил пръв в много неща, за Румъния най-вече: първи театър в Румъния, първа болница, първа аптека, първа фабрика за хартия, първата книга на румънски език е отпечатана тук, първи музей, първи зоопарк, първо използване на електричество в Румъния. Вечерта настаняване в хотел в Сибиу. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН
Сибиу - Хунедоара – Алба Юлия – Солна мина Турда / най – голямата в Европа/
Закуска.Отпътуване за Замъка Корвин в Хунедоара. Един от най красивите и впечатляващи дворцови комплекси в Европа, който до 1918 г. е бил част от Австро – Унгарската империя. Историята на замъка започва с построяването му от фамилията Анжу през 1320г. По късно в тъмниците на замъка е лежал седем години Влад Цепеш Дракула, заловен от Матиас Корвин при опит за нападение срещу турците в Трансилвания. Дракула е известен със жестокостта си, като в затворническата си килия любимото му занимание е било да обезглавява мишки и да набучва главите им на малки колчета, същото което е обичал да прави и с хората. Внушителните размери, както и архитектурните красоти на замъка го нареждат сред най-ценните паметници на средновековното изкуство, като пример за изключително сполучлива смесица от архитектурни стилове, като готически, Ренесанс и Рококо.
Преминаване през град Алба Юлия. Името на града се превежда като Белия Юлий, като се има предвид неговия основател – унгарския благородник Гюла (Юлий) от Х в. Градът е бил столица Трансилвания от 1541 до 1690 г. В този град на 1 декември 1918 г. е родена съвременната румънска държава. Най-посещаваните забележителности на града са Крепостта Алба Каролина и намиращите се в близост Църквата за коронации и Католическата катедрала Св.Архангел Михаил, в която е погребан Ян Хуниади и където е саркофага с тленните му останки.Катедралата е на повече от 1000 год. и приютява гробовете също на кралица Изабел и Йоан Зигмунд, първия принц на Трансилвания.
Кратка разходка. Отпътуване за Салина Турда – бивша солна мина, превърната в уникално място със стени, покрити с кристали в преливащи се нюанси. Да се спуснеш в солната мина е като да слезеш до центъра на земята.
В една от залите въздухът и солните изпарения са доказано лечебни. В друга от залите може да се види уред „кривак“- задвижвана от коне система за пренасяне на солта от долните нива на мината нагоре. Тук е и Залата на ехото и Стълбата на богатите. Разглеждане на мината и отпътуване за хотела.Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН
Сибиу – Куртя ди Арджеш – България

Закуска. Разглеждане на град Сибиу – Крепостните стени, Големия площад, Малкия площад с Моста на лъжите, Католическата църква „Света Троица”, Протестантската църква, най-старата в Румъния Картинна галерия Брукентал (отвън), Кулата на съвета, Католическата църква „Света Троица“. Време за самостоятелна разходка по площадките, фотосесия или разглеждане на Картинната галерия Брукентал (по желане).
Отпътуване за град Куртя ди Арджеш – съвсем малко градче, резиденция на влашки епископи и крале, което за кратко време през 14 в. е столица на Влашко. Главата му забележителност е великолепния влашки манастир основан от Раду Негру или Нягое I Басараб. Сградите на манастира са построени от българския майстор Манол. Архитектурното влияние на църквата е източно, именно този факт прави сградата уникална в Румъния.
Златните вътрешни стенописи са сравнително нови, тъй като са рисувани по време на реставрацията след опустошително земетресение от 10 век. В манастира са погребани Нягое I Басараб, румънските крале и кралици Карол I и Елисавета, Фердинанд и Мария, а също и Анна Бурбон-Пармска. В църквата „Св. Николай“ са положени мощите на Св.Филотеа Търновска. Преподобна Филотея е светица и отшелница, чиито мощи след отшелническата и смърт се оказват нетленни. След разглеждане на манастира отпътуване за България. Пристигане в съответния град късно вечерта.

Ценaтa e за дати :30.04.2022 / 24.06.2022 / 29.07.2022/ 26.08.2022/ 14.10.2022

Входни такси.Ориентировъчни цени :

• Входна такса за замъка Корвин в Хунедоара–27 леи за група мин.20 човека; 12 леи пенсионери ;

Деца и студенти – 5 леи ; доплащане при желание за снимки – 5 леи.

• Входна такса за солна мина – 60 леи възрастни ; 25 леи пенсионери , 30 леи деца и ученици

Забележка:

Туроператора си запазва правото на размяна в последователността на посещение на обектите по програмата съобразно промените в работното им време. Всички упоменати часове са ориентировъчни и може да търпят промени в хода екскурзията. Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване,датата на сключване на договора

. Входните такси на обектите са описани към момента на стартиране на екскурзията и туроператора не носи отговорност за промяната им в последстиве.

Цени
Дата Двойна стая Единична стая
21.05.2022 240 лв. 305 лв.
24.06.2022 235 лв. 300 лв.
29.07.2022 235 лв. 300 лв.
26.08.2022 235 лв. 300 лв.
03.09.2022 240 лв. 305 лв.
22.09.2022 240 лв. 305 лв.
14.10.2022 235 лв. 300 лв.
09.12.2022 240 лв. 305 лв.

Допълнителна информация
Пакетната цена включва:

Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
2 нощувки със закуски в Сибиу в хотел 3 *
Медицинска застраховка за лица до 65 год.
Екскурзоводско обслужване по време на пътуването и престоя на български език
Всички пътни такси
Разглеждане на Сибиу с екскурзовод
Посещение на манастира Куртя ди Арджеш / без включена входна такса/
Посещение на Сигишоара с туристическа програма
Посещение на Алба Юлия / Солна мина Турда / замъка Корвин в Хунедоара /без включени входни такси/

Пакетната цена не включва:
Входните такси за посещаваните обекти
Разходи от личен характер

      • Отпътуване от град Добрич при мин. 2 човека – доплащане 18 лв на човек в двете посоки
      • Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 13 лв на човек в двете посоки

Допълнителна информация:
медицинска застраховка за лица 65-75 год. – доплащане 6.00 лв.;От 75 – 80 год- 8 лв / лица над 80 год.-не се застраховат